گزارش ماهانه شهریور 1402

8585

سلام عرض ادب احترام سروران و عزیزان وقت بخیر. گزارشی از وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی و اخبار موثر بر بازارهای مالی ایران و جهان در طول شهریور ماه ۱۴۰۲ تقدیم می‌گردد. ارادتمند احسان احمدی ۲۱ مهر ۱۴۰۲

اقتصاد جهانی

بخش اول

مقایسه GDP کشورهای موثر

1- GDP جهانی
GDP -2 امریکا
GDP -3 ناحیه یورو
GDP -4 چین
GDP -5 هند
GDP -6 اتحادیه عرب
7- تحلیل تولید ناخالص داخلی کشورهای موثر بر GDP

تولید ناخالص جهانی

اقتصاد جهانی در سال 2022 به نسبت پارسال 4% رشد و به نسبت پنج سال گذشته حدود 24 % رشد داشته است علت عمده رشد شاخص GDP جهانی مربوط به وزن رشدی کشور های هند و چین، اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا در میان سایر کشورها می باشد.

تولید ناخالص جهانی امریکا

در خصوص امریکا به نسبت سال پیش 9.21 % و حدود 31 % به نسبت پنج سال گذشته رشد در مقدار GDP داشته است.

تولید ناخالص جهانی ناحیه یورو

اتحادیه اروپا  (شامل 28 کشور) به نسبت سال گذشته 3.15 % و به نسبت پنج سال گذشته 6.46 % رشد در مقدار GDP داشته است.

تولید ناخالص جهانی چین

در خصوص کشور چین به نسبت سال پیش 0.8 % و به نسبت پنج سال گذشته حدود 46 % رشد در GDP داشته است.

تولید ناخالص جهانی هند

در مقایسه GDP کشورها و اتحادیه های مطرح ، کشور هندوستان به نسبت سال حدود 8% رشد در مقدار GDP داشته و در پنج سال گذشته حدود 28 % مقدار رشد تولید ناخالص داخلی آن بوده است.

تولید ناخالص جهانی اتحادیه عرب

در خصوص اتحادیه عرب به نسبت سال گذشته 21.48 % و به نسبت پنج سال گذشته 35 % رشد در مقدار GDP داشته است.

تحلیل CPI کشورهای موثر بر CPI جهانی

تحلیل تولید ناخالص داخلی کشورهای موثر بر GDP جهانی

در راستای جمع بندی اسلایدهای قبل، رشد تولید ناخالص جهانی سال جاری به نسبت سال گذشته در حدود 4% بوده است که GDP کشورهای امریکا و هندوستان و ناحیه یورو بر این رشد اقتصادی موثر بوده است.

در نگاهی دیگر برآورد بانک جهانی و صندوق بین المللی پول از تولید ناخالص جهانی و کشورهای موثر به شرح زیر می باشد:

* بانک جهانی پیش بینی رشد اقتصادی خود را برای چین برای سال 2024 کاهش داده  است.

** بانک جهانی پیش بینی رشد تولید ناخالص داخلی هند برای سال مالی 2023 – 2024 را 6.3 درصد حفظ کرده است و خاطرنشان کرد که این کشور در برابر پس زمینه محیط چالش برانگیز جهانی به انعطاف پذیری خود ادامه می دهد.

*** صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که رشد جهانی از حدود 3.5 درصد در سال 2022 به 3.0 درصد در سال های 2023 و 2024 کاهش خواهد یافت. افزایش نرخ های سیاست بانک مرکزی برای مبارزه با تورم همچنان بر فعالیت های  اقتصادی تأثیر می گذارد.

**** رشد تولید ناخالص داخلی به تفکیک کشورها در سال 2023 نشان می دهد که انتظار می رود برخی از مناطق مانند آفریقا و آمریکای لاتین، نرخ رشد بالاتری نسبت به مناطق دیگر مانند اروپا و آمریکای شمالی داشته باشند.

بخش دوم

مقایسه CPI کشورهای موثر

CPI -1 جهانی
CPI -2 امریکا
CPI -3 ناحیه یورو
CPI -4 چین
CPI -5 آلمان
CPI -6 هند
7-تحلیل کشورهای موثر بر CPI جهانی

World CPI

در خصوص نمودار تورم جهانی نکته حائز اهمیت آن هست که به صورت میانگین گیری ساده از عدد تورمی اعلامی مرجع بانک جهانی محاسبه شده است علت آن صرفا برداشت از روند تورم کشور ها می باشد ، برداشت تحلیلی حاصل از نمودار ترسیم شده این هست که از پنج سال گذشته تا به حال میانگین تورم جهانی نزدیک به سه برابر شده است و این روند رشد به صورت مستمر در طول پنج سال تحقق یافته است و نه صرفا با یک رشد شارپ بنابراین با توجه به خاصیت چسبندگی تورم و تحلیلی و بررسی گفته های پاول روند تورمی فعلی پایدار بوده و در صورت ثبات سایر شرایط کاهش تورم و رسیدن به حالت تعادل زمانبر خواهد بود.

CPI USA

در خصوص شاخص CPI یا Consumer price index که جزء اهم شاخص های تحلیلی تورم یک کشور می باشد در بررسی موردی ایالات متحده امریکا مشاهده می شود در ماه هشتم سال 2023 عدد شاخص CPI به 306 واحد رسیده که این مقدار به نسبت اول سال 2022 حدود 8% رشد و به نسبت اول سال 2018 )پنج سال پیش( 23 % رشد داشته است.

CPI Euro Area

در خصوص شاخص CPI یا Consumer price index که جزء اهم شاخص های تحلیلی تورم یک کشور می باشد در بررسی موردی ناحیه یورو( شامل 19 کشور )مشاهده می شود در ماه هشتم سال 2023 عدد شاخص CPI به 124 واحد رسیده که این مقدار به نسبت اول سال 2022 حدود 12 % رشد و به نسبت اول سال 2018 ( پنج سال پیش) 22 % رشد داشته است.

CPI China

در تحلیل نمودار CPI چین از اوسط سال 2022 یک روند شارپ صعودی داشته و در ماه هشتم 2023 روند نزولی داشته و به مقدار 3/ 0- رسیده است.

CPI German

در خصوص شاخص CPI یا Consumer price index که جزء اهم شاخص های تحلیلی تورم یک کشور می باشد در بررسی موردی کشور آلمان مشاهده می شود در ماه هشتم سال 2023 عدد شاخص CPI به 6/ 17 واحد رسیده که این مقدار به نسبت اول سال 2022 حدود 48 % رشد و به نسبت اول سال 2018(پنج سال پیش ) 413 % رشد داشته است.

 

CPI India

در خصوص شاخص CPI یا Consumer price index که جزء اهم شاخص های تحلیلی تورم یک کشور می باشد در بررسی موردی کشور هند مشاهده می شود در ماه هشتم سال 2023 عدد شاخص CPI به 153 واحد رسیده که این مقدار به نسبت اول سال 2022 حدود 12 % رشد و به نسبت اول سال 2018 )پنج سال پیش( 40 % رشد داشته است.

تحلیل CPI کشورهای موثر بر CPI جهانی

نکته حائز اهمیت در تحلیل شاخص تورم جهانی آن هست که به صورت میانگین گیری ساده از عدد تورمی اعلامی مرجع بانک جهانی محاسبه شده است علت آن صرفا برداشت از روند تورم کشور ها می باشد ، برداشت تحلیلی حاصل از نمودار ترسیم شده این هست که از پنج سال گذشته تا به حال میانگین تورم جهانی نزدیک به سه برابر شده است و این روند رشد به صورت مستمر در طول پنج سال تحقق یافته است و نه صرفا با یک رشد شارپ بنابراین با توجه به خاصیت چسبندگی تورم و تحلیلی و بررسی گفته های پاول روند تورمی فعلی پایدار بوده و در صورت ثبات سایر شرایط کاهش تورم و رسیدن به حالت تعادل زمانبر خواهد بود.

در نگاهی دیگر برآورد بانک جهانی و صندوق بین المللی پول از CPI و کشورهای موثر به شرح زیر می باشد:
بر اساس گزارش بانک جهانی، انتظار م یرود نرخ تورم جهانی که با درصد تغییر سالانه CPI انداز هگیری م یشود، از 8.7 درصد در سال 2022 به 6.8 درصد در سال 2023 و 5.2 درصد در سال 2024 کاهش یابد. کاهش تورم نشا ندهنده کاهش قیمت های کالاها است و عادی سازی تدریجی سیاست پولی در بسیاری از کشورها می باشد.

بخش سوم

مقایسه نرخ بیکاری کشورهای موثر

1 نرخ بیکاری امریکا
-2 نرخ بیکاری ناحیه یورو
-3 نرخ بیکاری آلمان
-4 نرخ بیکاری چین
5- تحلیلی بر شاخص نرخ بیکاری جهانی

نرخ بیکاری امریکا

نرخ بیکاری در امریکا به نسبت اول سال پیش 5% کاهش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری نرخ بیکاری برابر با %8/3 و در اول سال سال پیش برابر با %4 بوده است و نرخ بیکاری به نسبت پنج سال گذشته نیز %5 کاهش پیدا کرده است.

نرخ بیکاری در ناحیه یورو( 19 کشور)

نرخ بیکاری در ناحیه یورو ( مجموع 19) کشوربه نسبت اول سال پیش %%9/2 کاهش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری نرخ بیکاری برابر با 6/ 7% و در اول سال سال پیش برابر با 6/ 9% بوده است و نرخ بیکاری به نسبت پنج سال گذشته نیز 23 % کاهش پیدا کرده است.

نرخ بیکاری آلمان

نرخ بیکاری در آلمان به نسبت اول سال پیش 6/ 5% کاهش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری نرخ بیکاری برابر با 2/ 9% و در اول سال سال پیش برابر با 3/ 1% بوده است و نرخ بیکاری به نسبت پنج سال گذشته نیز %12 کاهش پیدا کرده است.

نرخ بیکاری چین

نرخ بیکاری در چین به نسبت اول سال پیش 2/ 5% کاهش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری نرخ بیکاری برابر با 4/ 1% و در اول سال سال پیش برابر با 4/ 2% بوده است و نرخ بیکاری به نسبت پنج سال گذشته نیز 8% افزایش پیدا کرده است.

بر اساس گزارش بانک جهانی، انتظار می رود نرخ بیکاری جهانی از 8.7 درصد در سال 2022 به 6.8 درصد در سال 2023 و 5.2 درصد در سال 2024 کاهش یابد. عادی سازی تدریجی سیاست پولی در بسیاری از کشورها و فرود نرم در نرخ بهره متناسب سیاست های بانک های مرکزی جهانی بر نرخ شاخص اقتصادی مذکور بسیار موثر می باشد.

بخش چهارم

مقایسه PPI کشورهای موثر

1- امریکا

PPI -2 ناحیه یورو
PPI -3 انگلستان
PPI -4 آلمان
5- تحلیلی بر شاخص PPI جهانی

PPI کشور امریکا

شاخص producer price index در امریکا به نسبت اول سال پیش 26 % افزایش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری این شاخص برابر با 257 واحد و در اول سال سال پیش برابر با 204 واحد بوده است و شاخص PPI به نسبت پنج سال گذشته نیز 30 % افزایش پیدا کرده است.

شاخص PPI ناحیه یورو

شاخص producer price index در ناحیه یورو )مجموع 19 کشور( به نسبت اول سال پیش 23 % افزایش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری این شاخص برابر با 126 واحد و در اول سال سال پیش برابر با 102 واحد بوده است و شاخص PPI به نسبت پنج سال گذشته نیز 24 % افزایش پیدا کرده است.

شاخص PPI انگلستان

شاخص producer price index در انگلستان به نسبت اول سال پیش 25 % افزایش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری این شاخص برابر با 136 واحد و در اول سال سال پیش برابر با 109 واحد بوده است و شاخص PPI به نسبت پنج سال گذشته نیز 29 % افزایش پیدا کرده است.

شاخص PPI آلمان

شاخص producer price index در آلمان به نسبت اول سال پیش 1925 % افزایش پیدا کرده بدین نحو که در ماه هشتم سال جاری این شاخص برابر با 123 واحد و در اول سال سال پیش برابر با 104 واحد بوده است و شاخص PPI به نسبت پنج سال گذشته نیز 21 % افزایش پیدا کرده است.

بر اساس گزارش بانک جهانی، انتظار می رود که نرخ PPI جهانی که با درصد تغییر سالانه PPI اندازه گیری می شود، از 8.7 درصد در سال 2022 به 6.8 درصد در سال 2023 و 5.2 درصد در سال 2024 کاهش یابد. کاهش PPI نشان دهنده کاهش قیمت های کالاها است. و عادی سازی تدریجی سیاست پولی در بسیاری از کشورها و کاهش پله ای تورم مسبب کاهش نرخ رشد این شاخص اقتصادی خواهد شد.

بخش پنجم

مقایسه نرخ بهره کشورهای موثر

1- نرخ بهره امریکا
2- نرخ بهره ناحیه یورو

3- نرخ بهره آلمان

4- نرخ بهره چین

5 -نرخ بهره سیاستی

6 -تحلیلی بر نرخ بهره سیاستی

نرخ بهره امریکا

نرخ بهره امریکا در ماه هشتم 2023 برابر با 5.33 % که به نسبت 5 سال گذشته حدود سه برابر شده است به علت تشدید سیاست های انقباضی فدرال رزرو بعد از افزایش تورم ناشی از دوران پندمی کرونا و جنگ اوکراین و با توجه به نرخ بهره سیاستی و برآورد اعضای فدرال رزرو با پیاده سازی سیاست فرود نرم ، نرخ بهره به صورت پله ای کاهش خواهد یافت.

نرخ بهره ناحیه یورو

نرخ بهره ناحیه یورو در ماه هشتم سال جاری برابر 3.8 % می باشد که به نسبت 5 سال گذشته بیش از 10 برابر شده است که از جمله علل آن تورم ناشی از پندمی کرونا می باشد که طبق برآورد های ECB بانک مرکزی اروپا فرود نرم نرخ بهره تا قبل از جنگ اوکراین در دسترس بوده و شروع کاهش پله ای نرخ بهره بعد از وقوع جنگ اوکراین در هاله ای از ابهام می باشد.

نرخ بهره آلمان

نرخ بهره آلمان به عنوان موثرترین کشور ناحیه یورو در ماه هشتم سال جاری برابر 3.34 % می باشد که به نسبت 5 سال گذشته بیش از 2 برابر شده است که از جمله علل آن تورم ناشی از پندمی کرونا می باشد که طبق برآورد های ECB بانک مرکزی اروپا فرود نرم نرخ بهره تا
قبل از جنگ اوکراین در دسترس بوده و شروع کاهش پله ای نرخ بهره بعد از وقوع جنگ اوکراین در هاله ای از ابهام می باشد.

نرخ بهره چین

نرخ بهره چین به عنوان موثرترین کشور در اقتصاد جهانی به نسبت 5 سال گذشته حدودا 50 % کاهش داشته است که این روند مطلوب نمایانگر توسعه اقتصادی و مثبت بودن تراز تجاری و توانایی اقتصاد این کشور در مهار تورم به موازات کاهش نرخ بهره می باشد.

نرخ بهره سیاسی

نرخ بهره سیاستی به مفهوم برآورد و انتظارات تحلیلی اعضای فدرال رزرو نسبت به کاهش یا افزایش نرخ بهره در بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت می باشد که در قالب نموداری به اسم دات پلات در سایت این مرکز منتشر می شود؛ متناسب با نمودار مذکور انتظار می رود
از نیمه دوم سال 2024 نرخ بهره با سیاست فرود نرم (پله ای) به عدد 3/ 34 % کاهش یابد.

بخش ششم

تحلیل و بررسی سایر شاخصه های اقتصادی مهم

1- تحلیل شاخص دلار امریکا

2 -شاخص کامودیتی

3- شاخص صادرات به واردات چین

4- شاخص یوآن به دلار

5- تحلیل کامودیتی ها

تحلیل شاخص دلار امریکا

شاخص دلار امریکا در ماه گذشته در محدوده مقداری 121 واحد بوده است که به نسبت اول سال جاری 0/ 3% کاهش داشته است و به نسبت سال پیش 5% افزایش و به نسبت 5 سال گذشته %7 افزایش داشته است.

شاخص کامودیتی

شاخص قیمتی کامودیتی ها به نسب اول سال 16 % کاهش داشته و به نسبت اول سال گذشته 16 % افزایش داشته است و به نسبت 5 سال گذشته 23 % افزایش داشته است.

شاخص صادرات به واردات چین

شاخص صادرات به واردات چین به نسب اول سال 8/ 3% کاهش داشته و به نسبت اول سال گذشته 4% افزایش داشته است و به نسبت 5 سال گذشته 23 % افزایش داشته است.

youan to us dollars

شاخص یوآن به دلار به نسب اول سال 5/ 2% افزایش داشته و به نسبت اول سال گذشته 14 % افزایش داشته است و به نسبت 5 سال گذشته 6% افزایش داشته است.

تحلیل کامودیی

مس

بهای جهانی هر تن مس در ماه های اخیر تا محدوده 8200 دلاری پایین آمده که در تضاد با پیش بینی ۱۰ تا ۱۲ هزار دلاری در سال های پیش رو است به گونه ای که نه تنها به این محدوده نزدیک نشده بلکه در حال فاصله گیری از آن است. دو عامل اصلی تاثیر منفی بر قیمت مس گذاشت هاند که شامل تقویت شاخص دلار در برابر کامودیت یها و همچنین وضع تقاضای نه چندان مطلوب برای این فلز است. در این میان، رشد آهسته اقتصادی در ایالات متحده و انتظارات فدرال رزرو برای سیاست های سخ تتر، به پی شبین یها برای تقاضای این فلز لطمه زد. نرخ فلز مس در یک ماه اخیر نوسان زیادی نداشته ولی با کمی افت به حدود 8211 دلار بر تن رسیده است.

فولاد

در بازارهای جهانی قیمت شمش به کف 18 ماهه اخیر خود رسیده است. نرخ هر تن شمش در حال حاضر در محدوده 470 – 480 دلار برتن معامله می شود. اعام ورشکستگی گروه اورگراند چین که یکی از بزرگترین شرکت های ساختمانی کشور چین می باشد، نگرانی از آینده وضعیت ساخت و ساز در این کشور را بیشتر کرده و موجب افت قیمت بیلت تا حدود 470 دلار و نزدیک شدن قیمت ها به پاییز 1399 شده است. در حال حاضر نرخ بیلت 472 دلار برتن می باشد.

متانول

متانول چین: در ماه گذشته تقویت نفت خام و کاهش عرضه نفتا توسط روسیه به منطقه آسیا باعث افزایش نرخ عمده محصولات پتروشیمی از جمله متانول شد. نرخ متانول نسبت به اواخر خرداد امسال با رشد 50 دلاری به 287 دلار بر تن رسیده است.

اوره

قیمت اوره چین با توجه به افزایش قیمت نفت با اندکی افزایش نسب به ماه قبل به 385 دلار بر تن رسید. قیمت اوره چین نسبت به اواخر خرداد ماه 82 دلار افزایش نرخ داشته است.

جمع بندی بازارهای بین المللی

  • اقتصادهای توسعه یافته در نیمه نخست 2023 عملکردی بهتر از انتظار داشت هاند با این حال سرسختی تورم جهانی علیرغم سیاستهای تهاجمی انقباضی بازگشت ضعیف اقتصاد چین و افزایش نااطمینان یها در سرتاسر جهان موجب شده است تا امیدها برای بهبود قوی اقتصاد جهانی بسیار کمرنگ شود در عوض احتمالا یک دوره طولانی مدت رشد پایین پیش روی اقتصاد جهان قرار دارد. تورم هنوز بسیار چسبنده است و با وجود کاهشی بودن نرخ تورم کل تورم هسته سرسختانه بالا باقی مانده است به نظر میرسد بازگشت از سیاستهای انقباضی تدریجی تر از انتظارات و اجماع تحلیلگران خواهد بود.
  •  نتایج نظرسنجی جدیدی که توسط اتاق بازرگانی آمریکا از مشاغل آمریکایی فعال در چین انجا م شده است، نشان م یدهد: علاوه برافزایش میزان بدبینی نسبت به وضعیت چین در میان این شرک تها، تعداد کس بوکارهایی که نسبت به چش مانداز ۵ ساله خود در چین خو شبین هستند به پایی نترین حد خود رسیده است. بر اساس نتایج این نظرسنجی سالانه، حتی پس از پایان محدودی تهای کووید، که بر درآمدها و احساسات در سال ۲۰۲۲ فشار زیادی وارد کرد، درصد شرک تهای آمریکایی موردبررسی که در مورد چش مانداز کس بوکار ۵ ساله خود در چین خو شبین بودند به ۵۲ درصد کاهش یافت.
  • تورم ماهانه آمریکا همچنان به روند کاهشی خود ادامه م یدهد. این امر م یتواند نشانه مثبتی برای بازارها تلقی شود زیرا ریسک افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو به منظور مقابله با تورم را کاهش م یدهد. با این حال، افزایش قیمت جهانی نفت نگران یها در خصوص بازگشت تورم به مسیر تورمی را افزایش داده و وجود داد ههای قوی از بازار اشتغال آمریکا احتمال تداوم سیاست تهاجمی در قبال نرخ بهره از سوی فدرال رزرو را افزایش م یدهد. این ابهامات در کنار نگران یها در خصوص آینده رشد اقتصادی چین منجر به افزایش مخاطرات در بازارهای جهانی شده است.
  • رشد کمتر از انتظار چین و کاهش تورم در این کشور میتواند به کاهش تورم جهانی کمک کند اما به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، کندی طولانی مدت در چین به اقتصاد جهان آسیب خواهد زد.

اقتصاد ایران

تجارت غیرنفتی

سهم چین از صادرات غیر نفتی ایران به نسبت 5 سال گذشته تغییر محسوسی نداشته است.

خروج سرمایه

یکی از شاخص های برآورد کلی میزان خروج پول و سرمایه(طبقه متوسط ) از کشور ، روند رشد میزان خرید ملک در ترکیه می باشد؛ همانطورکه در نمودار مشخص از سال 1399 تا 1401 یک روند صعودی پر شتاب در این شاخص برآوردی به وقوع پیوسته و در 6 ماهه اول سال جاری کاهش بیش از 50 درصدی به نسبت بزرگترین قله را شاهد هستیم.

تورم ماهانه

تورم اجزا

در خصوص تحلیل و بررسی اجزای تورم کمترین میزان رشد ناشی از تورم مربوطه به کلاسه ارتباطات و حمل نقل می باشد و بیشترین میزان تورم مربوط اقلام خوراکی ، هتل و رستوران و مسکن می باشد که تورم این سه جزء یاد شده بیشتر از میزان تورم ماهانه می باشد.

تراکنش ها

میزان تراکنش ها در چهارماهه سال 1402 کمترین میزان به نسبت 4 دوره مشابه قبلی بوده است که بیانگر کم شدن سرعت چرخش پول و شرایط رکودی بازارها می باشد.

متغیرهای پولی و بانکی

رشد متوسط ماهانه نقدینگی در سال 1400 بالغ بر 2.79 درصد و در سال 1401 در حدود 2.3 درصد بوده است. در جدیدترین اخبار بانک مرکزی میزان رشد نقدینگی در پایان تیرماه 1402 نسبت به انتهای سال 1401 برابر با 5.6 واحد درصد می باشد و در صورتی که متوسط نرخ رشد ماهانه در ادامه سال 402 برابر با 2.13 درصد باشد، نقدینگی در پایان سال 1402 به حدود 7.9 هزار میلیارد تومان خواهد رسید که به معنای رشد 25 درصدی نقدینگی در سال 1402 خواهد بود.

نرخ رشد تسهیلات

در پنج ماهه اخیر کمترین میزان پرداخت تسهیلات به نسبت پنج سال پیش بوده است که علت آن کاهش سرعت گردش پول در راستای سیاست انقباضی می باشد.

متغیرهای پولی و بانکی

نتیجه گیری اقتصاد ایران

  • کسری تراز تجارت غیرنفتی کشور به بالاترین سطح در 6 سال اخیر رسیده است اما رشد قابل توجه صادرات نفتی به تعادل منابع و مصارف ارزی کشور کمک کرده است.
  • بروز شوکهای سیاسی در داخل و یا خارج از کشور در صورتی که به کاهش معنی دار صادرات نفتی و یا افزایش جریان خروج سرمایه منجر شود میتواند پایداری بازار ارز را با چالش جدی مواجه کند.
  • نرخ تورم ماهانه بعد از چهار ماه نزول وارد روند افزایشی شده و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز پس از سه ماه کاهش، به 39.7 درصد افزایش یافته است.
  • تداوم تورم بالای بخش خدمات و صعودی شدن تورم نقطه به نقطه این بخش چشم انداز حفظ کنترل تورم را در هاله ای از ابهام قرار داده است.
  • بنابراین به نظر می رسد تجدید نظر دولت در سیاست اتخاذ شده جهت کنترل تورم در کنار تدوین سیاس تهای خارجی که منجر به رشد صادرات و ارزآوری شود، می تواند شرایط  اقتصادی کشور را بهبود بخشد.
  • سیاست دیگر دولت در زمینه اقتصادی کنترل تورم است که سعی بر اجرای آن از طریق سیاست پولی انقباضی دارد و می خواهد این اقدام را از طریق کنترل منابع در اختیار بانک ها انجام دهد که نتیجه آن افزایش نرخ بهره و ایجاد رقابت جذب سپرده توسط بانک ها شده است. همچنین به رغم کاهش جزئی رشد نقدینگی و پایه پولی توفیق با اهمیتی در این راستا رخ نداده است.
  • بازار اوراق تامین مالی که طی یک دهه اخیر همواره نرخ رشدی بالاتر از متغیرهای اسمی (تورم ونقدینگی ) داشته است، از ابتدای سال قبل تاکنون رشد چندانی نداشته است.
  • 62 گزارش ماهانه شهریور سیاستهای پولی انقباضی به ویژه کنترل مقداری سطح ترازنامه بانکها اصلی ترین علت کندی آهنگ رشد این بازار بوده است. عرضه اوراق بودجه ای دولت که از ابتدای مردادماه آغاز شده ابعاد گسترده ای داشته است به شکلی که سومین رکورد فروش ماهانه ثبت شده است. در فضای تنگنای اعتباری نظام بانکی برونرانی اوراق شرکتی توسط دولت میتواند پیامدهای زیادی برای رشد اقتصادی در نیمه دوم سال داشته باشد.

تهیه و نگارش : احسان احمدی

 

نظر بگذارید